Sla over naar de inhoud

Syntax highlighting bij WordPress blog

In twee eerdere blog-berichten heb ik in de tekst source code (broncode) opgenomen. Aangezien ik mij afvroeg of het mogelijk was om bij WordPress berichten syntax highlighting toe te passen, ben ik op zoek gegaan naar plugins hiervoor.

Syntax highlighting, of in het Nederlands syntaxiskleuring, wordt voornamelijk bij broncode gebruikt om de code visueel te verduidelijken. Door meerdere kleuren voor verschillende leestekens of woorden te gebruiken, wordt de code makkelijker leesbaar. Tegenwoordig wordt dit standaard toegepast bij de moderne ontwikkel-omgevingen zoals bijvoorbeeld Eclipse of Visual Studio.

Bij de code hierboven is syntax highlighting ook toegepast; ditmaal bij een WordPress-bericht. Hiervoor pas ik de Crayon Syntax Highlighter-plugin toe, welke is ontwikkeld door akarmenia‎. Met deze plugin is het mogelijk om broncode op een duidelijke manier bij een WordPress bericht toe te voegen. Het ondersteund haast alle mogelijke ontwikkeltalen en heeft ook extra functies zoals als de broncode in een nieuw scherm te tonen, regelnummering aan of uit te zetten, en de broncode zonder syntax highlighting te tonen.

Ook is het mogelijk om meerdere thema’s te gebruiken bij deze plugins zoals te zien is bij bovenstaande voorbeeldcode. Daarnaast is het ook mogelijk om deze thema’s aan te passen. Kortom, de Crayon Syntax Highlighter is een zeer nuttige plugin voor de software ontwikkelaars die regelmatig broncodes plaatsen in hun WordPress berichten.

Published inblogsoftware ontwikkelingwordpress

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *