Vorig jaar heb ik voor een klant veel met het open-source e-Commerce Magento gewerkt. Magento is een uitgebreid systeem waarmee het mogelijk is om meerdere webshops te draaien binnen 1 Magento installatie. Vooral het feit dat zaken zoals de productenlijst of instellingen gedeeld kunnen worden tussen de webshops maakt Magento een sterk systeem.
Magento heeft echter ook een groot nadeel en dat is de snelheid, of beter gezegd; de traagheid. Het systeem kan soms aan de voorkant langzaam reageren en dat resulteert in een langere laadtijd van de pagina’s. Ook in de backend van het systeem kan het bij sommige acties traag reageren. Destijds ben ik bij deze klant begonnen met pogingen om de snelheid van Magento te verbeteren. Hieronder enkele tips daarvoor:
- Installeer Magento niet op een shared hosting account, een VPS of dedicated server is beter.
- Kies een server uit die voldoet aan de systeemeisen van Magento.
- Probeer Nginx als webserver in plaats van Apache (vooral bij veel bezoekers op hetzelfde moment zou Nginx beter moeten werken).
- Activeer Magento’s cache optie (via System -> Cache Management).
- Deïnstalleer plugins die niet gebruikt worden.
- Gebruik plaatjes die lossless gecomprimeerd zijn.
- Mocht er veel wijzigingen aan de productinformatie zijn en de backend traag zijn, dan is het handig om via System -> Index Management het automatisch indexeren op handmatig te zetten. Door middel van cron jobs kan elke nacht het php-script indexer.php aangeroepen worden om te indexeren.
- Repareer en optimaliseer op een rustig moment de MySQL database, en herhaal dit na enkele maanden (dit kan via phpMyAdmin).
- Voor de gevorderden onder ons, probeer extra tools op de server te installeren en te configureren zoals APC, Memcached en Varnish.
Mijn ervaring is, dat het een verminderen van de traagheid een iteratief proces is van meten en de server configureren. De snelheid van de site valt handmatig te meten met Google Chrome en de Page Speed Monitor plugin. Vertrouw niet te veel op de Site Speed die bij Google Analytics staat vermeld; deze rekent namelijk alleen de gemiddelde laadtijd van bezoekers met nieuwe browsers.
Mochten deze tips niet helpen, het is altijd mogelijk om tips op andere blogs te bekijken, zoals de tips van Guido Jansen.
Wees de eerste om te reageren