Spring naar inhoud

Web science: how the web is changing the world

Deze week is de cursus Web science: how the web is changing the world aan de Universiteit van Southampton gestart. Deze cursus van 6 weken, begeleid door Professor Leslie Carr en Professor Susan Halford, behandelt onderwerpen als de geschiedenis en evolutie van het web, en wat mogelijke ontwikkelingen in de toekomst zijn. Het mooie van deze cursus is, is dat deze gratis voor iedereen online te volgen is via Futurelearn.

Futurelearn

Futurelearn is een massive open online course platform gelanceerd in december 2012 door universiteiten uit Groot-Brittannië. Vanaf 18 september is het mogelijk om online cursussen te volgen via dit systeem. Sinds 11 november is de cursus Web science: how the web is changing the world gestart, en er zijn nog vele cursussen in de toekomst gepland.

Tijdens mijn studie Information Sciences aan de Vrije Universiteit heb ik mij geregeld afgevraagd waarom de online studie-mogelijkheden zo beperkt waren, zeker voor een technisch georiënteerde master-studie. Op de Vrije Universiteit werd de online leeromgeving van Blackboard gebruikt, wat voornamelijk een plek was om leer-materiaal te plaatsen zoals powerpoint-presentaties en PDF-documenten. Het werd amper gebruikt als digitale leeromgeving; interacties tussen docenten en studenten waren voornamelijk via e-mail en de discussieborden werden zeer zeldzaam gebruikt.

Zodoende ben ik ook erg nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van Futurelearn, en dat is ook de achterliggende gedachte waarom ik zelf ook aan deze cursus deelneem. Daarnaast lijkt de cursus aan te sluiten bij cursussen zoals Knowledge and Media en The Social Web welke ik eerder als onderdeel van mijn studie Information Sciences heb gevolgd.

Op eerste gezicht ziet het systeem er vrij overzichtelijk uit, het werkt met todo-items welke als compleet gemarkeerd kunnen worden na afronding. Bij elk item is er ruimte om een opmerking achter te laten of te discussiëren; dit wordt ook volop gedaan. Een interessant onderdeel voor de toekomst is peer assessment, wat inhoudt dat ingeleverd huiswerk beoordeeld kan worden door andere studenten.

Andere systemen

Naast Futurelearn zijn er ook andere massive open online course platformen, zoals edXiversity en Udacity. Deze platformen zijn in meer detail beschreven en vergeleken met elkaar. Ik ben benieuwd wanneer de Nederlandse universiteiten volgen.

Gepubliceerd inactueelblogtech talkwetenschap

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.