Spring naar inhoud

Android: App Inventor van MIT

App Inventor, onderdeel van MIT Media Lab, is een tool waarmee eenvoudige Android applicaties ontwikkeld kan worden. En dat allemaal met alleen een browser en een Android smartphone (of emulator).  Inmiddels is aan het eind van 2013 versie 2 van deze tool uitgebracht.

Sinds 2009 hebben meer dan een miljoen mensen al gebruikt gemaakt van de App Inventor, waarmee meer dan 3 miljoen projecten zijn gecreëerd.  Met App Inventor versie 1 kon men via de web browser de lay-out componenten definiëren. Vervolgens werd de Java Web Start applicatie Blocks Editor gestart om verdere invulling aan de applicatie te geven. Het screenshot is een onderdeel van de Blocks Editor, en zoals te zien is, kunnen de acties en vervolgacties vrij eenvoudig gedefinieerd worden.

App Inventor versie 2 werkt vergelijkbaar, maar heeft geen Java Web Start applicatie meer nodig. Het online platform om apps te ontwikkelen bestaat uit twee onderdelen: Designer en Blocks.

Designer

App Inventor versie 2 - DesignerMet het Designer-gedeelte is het eenvoudig om de user interface van de applicatie te ontwerpen. Via de linkerkant is het mogelijk om user interface componenten op het scherm te slepen. Aan de rechterkant staat het overzicht van componenten en de eigenschappen van een geselecteerd component getoond. Eigenschappen zoals de achtergrondkleur, lettertype-grootte en -style, de zichtbaarheid en de tekst kunnen via dit gedeelte ook gewijzigd worden.

Blocks

Het Blocks-gedeelte is vergelijkbaar met de Java Web Start applicatie Blocks Editor van App Inventor versie 1. Via het Blocks-gedeelte kan de logica van de applicatie gedefinieerd worden. In onderstaand screenshot is bijvoorbeeld te zien wat er gebeurd nadat er op de knop btnPress wordt geklikt. De knop btnAgain wordt op zichtbaar gezet, en de tekst van label lblText wordt aangepast. Als er op de knop btnAgain wordt gedrukt, dan wordt deze weer onzichtbaar en wordt de tekst van label lblText weer teruggezet. In het midden is te zien dat er al meerdere acties klaarstaan om gebruikt te worden wanneer een user interface component is geselecteerd.App Inventor 2 - Blocks

App Inventor is een ideale tool voor de beginnende ontwikkelaar om eenvoudig wegwijs te worden met Android applicaties. Heb je weinig ervaring met Eclipse en wil je snel een prototype voor een Android applicatie in elkaar zetten? Gebruik dan App Inventor. Voor het serieuze werk is het waarschijnlijk noodzakelijk om een native Android applicatie in Java te ontwikkelen. Over native Android ontwikkeling in Java verschijnen dit jaar nog enkele artikelen op deze blog.

Gepubliceerd inandroidandroid developmentblogsoftware ontwikkelingtech talk

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.