Spring naar inhoud

Ouya met XBMC – de ideale media ervaring

Ouya is een op Android gebaseerde gameconsole, gefundeerd via het crowdfundingsplatform Kickstarter. Het project werd door ruim 63 duizend mensen ondersteund voor een bedrag van $ 8.596.474. Hoewel er kritiek is op de Ouya vanwege een beperkt aanbod van games, is het apparaat prima te gebruiken als een media player door XBMC te installeren.

Ouya

Ouya

De Ouya, inclusief 1 controller, is te koop via de officiële website voor 99 dollar. Om extra kosten zoals invoerrechten te voorkomen, kan de Ouya ook in Nederland bij MaxICT gekocht worden voor €114,95 inclusief BTW. Het idee achter de Ouya is dat game-ontwikkelaars eenvoudig en tegen lage kosten een game kunnen ontwikkelen en publiceren. Gamers kunnen standaard een demo-versie van een game uitproberen op de Ouya, voordat een game wordt aangeschaft.

Zoals eerder gezegd draait de Ouya op Android 4.1 en beschikt het over een NVIDIA Tegra 3 quadcore CPU, 1GB interne geheugen en 8GB flashgeheugen. Daarnaast is er 1 USB poort aanwezig en 1 HDMI-uitgang met een resolutie tot 1080p. Er is een Ethernet aansluiting en ondersteuning voor Wi-Fi 802.11bgn aanwezig voor verbinding met het interne netwerk of het Internet. De bijgeleverde draadloze controller is via Bluetooth LE 4.0 aangesloten.

XBMC

XBMC, wat staat voor Xbox Media Center, was ooit ontwikkeld om als mediaplayer en dashboard te dienen voor de omgebouwde originele Xbox. Aangezien XBMC een open-source project was, werd XBMC al snel voor andere besturingssystemen uitgegeven, en is inmiddels beschikbaar voor Windows, Linux, Mac OS, iOS en Android. De versie voor de originele Xbox was al een ideale mediacenter, behalve dat er een beperkte ondersteuning was voor 720p en 1080p films. Dit was mede door de hardware van de originele Xbox niet mogelijk. De huidige versies van XBMC ondersteund elk standaard video of audio-formaat, en heeft tegenwoordig, i.c.m. een add-on, ook een PVR-functie.

Hoewel het mogelijk is om via de Ouya-optie Discover XBMC op de Ouya te installeren, is het aan te raden om handmatig XBMC te installeren en deze via ‘side-loading’ (via het onderdeel Make) op te starten. Inmiddels heb ik de Gotham-versie, v13, van XBMC succesvol op mijn Ouya geïnstalleerd en geconfigureerd.

XBMC add-ons

Ik herinner me nog dat bij XBMC voor de originele Xbox enkele scripts beschikbaar waren om de standaard functionaliteiten uit te breiden. Zo was het onder andere mogelijk om via zo’n script programma’s van Uitzending Gemist te bekijken. Het nadeel van dergelijke scripts was dat ze lastig te installeren waren en binnen een korte tijd al niet meer werkten. Inmiddels blijkt XBMC een stuk meer volwassen, want er is o.a. betere ondersteuning voor add-ons gekomen. Zo is het mogelijk om een repository toe te voegen, waardoor updates voor een add-on ook makkelijker uit te voeren zijn. Ook het installeren van add-ons is een stuk eenvoudiger, dat wijst deze handleiding over Fusion verder uit.

Hieronder staan een aantal add-ons die door de community wordt aangeraden:

  • XBMC Online TV; hiermee is het mogelijk om uitzendingen van veel Nederlandse zenders terug te kijken, waaronder de Nederlandse publieke zenders, maar ook de RTL- of SBS-zenders.
  • Icefilms; hiermee is het mogelijk om complete films online te streamen.
  • SportsDevil; hiermee is het mogelijk om (internationale) zenders te bekijken die live sport uitzenden.
  • Football Today; hiermee is het mogelijk om complete voetbalwedstrijden terug te kijken, waaronder wedstrijden uit de Champions League of de Eredivisie.
  • TVonline.cc; hiermee is het mogelijk om afleveringen van vele series te bekijken.

Beschik je over een Android smartphone? Installeer dan ook de Yatse-app, deze app transformeert je smartphone tot een uitgebreide afstandsbediening voor XBMC. Er is inmiddels ook een Yatse-versie voor het Windows besturingssysteem.

Gepubliceerd inactueelandroidblogouyatech talk

4 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.